Nieuws

Hoeveel budget heb ik nodig om een woning te kopen?

Een woning kopen lijkt vandaag haast onbetaalbaar. En toch is het mogelijk, zeker als u vooraf uw huiswerk maakt. Welk budget moet u hebben en welke kosten moet u zeker voorzien?

Het heeft geen zin om van een woning met een hoog budget te blijven dromen, als u weet dat u dit financiëel helemaal niet aan kunt. Vooraleer u op huizenjacht gaat, brengt u dus best eerst uw financiën in kaart. Zo kan u gericht zoeken naar een woning die binnen uw droom én budget past.

Een eerste goede raad is een financieel plan op te maken en de betaalbaarheid goed voor ogen te houden. Hoeveel eigen middelen kan u verzamelen, hoeveel kan u maandelijks afbetalen, staat gezinsuitbreiding op de planning? Het zijn allemaal vragen die u moet meenemen in dat plan. Het komt er dus op neer om voor uw zoektocht bij een of meerdere banken te luisteren naar de mogelijkheden. Voor deze bankbezoeken maakt u zelf eerst uw huiswerk. Breng uw financiële mogelijkheden in kaart: de eigen middelen, het huidige loon, alle jaarlijkse en maandelijkse kosten en lasten. Houd er ook rekening mee dat u niet alleen een woning koopt, maar dat die aankoop ook heel wat andere kosten met zich meebrengt, zoals registratierechten en notariskosten. Ook de onroerende voorheffing en verzekeringen zijn jaarlijks weerkerende kosten.

Extra kosten

Bij het kopen van een huis komen heel wat extra kosten kijken naast de aankoopprijs van de woning zelf. Zo moet u bij de aankoop van een huis van 250.000 euro al gauw rekening houden met 30.000 euro aan kosten. Kan u dan met weinig spaargeld wel een huis kopen?

Niet enkel de notariskosten, dossierkosten en registratierechten zijn kosten om rekening mee te houden. Ook zal je de eerste premies van uw nieuwe brand- en schuldsaldoverzekering moeten betalen na de aankoop van uw huis.

Misschien heeft u niet genoeg spaargeld op uw rekening om al deze kosten te dekken. Of heeft u wel genoeg spaargeld, maar wilt u een deel hiervan behouden als reservepotje. Gelukkig kan u zelfs met beperkte eigen middelen banken vinden die een gepaste hypothecaire lening aanbieden voor uw eerste huis. U kan een deel van de kosten zelfs mee lenen via uw hypothecaire lening of via een specifieke lening voor deze kosten. Hierbij mag u uiteraard niet vergeten dat u steeds moet nagaan of deze nieuwe kredieten wel passen binnen uw budget.

Renovatiebudget

Koopt u een woning die nog gerenoveerd moet worden, dan moet u ook hier rekening mee houden. Kan u de woning niet in één keer renoveren, dan moet u prioriteiten stellen. Begin zeker niet zonder voorbereiding aan een verbouwing, hoe klein of hoe groot de werken ook zijn. De volgende valkuil schuilt in het opzetten van het noodzakelijke budget. Zo zou u maar eens op een paar duizenden euro’s extra kunnen uitkomen. Wilt u het goed aanpakken, schakel dan een architect en aannemer in om advies te geven en een bouwplan op te stellen. Van bij de start moet u weten wat haalbaar is, wat u wilt veranderen, wat technisch mogelijk is en welk budget u hebt. Wanneer u op voorhand rekening houdt met wat u wilt en welk budget u hebt, zal het bouwplan strikter verlopen en kan u ook op budget besparen.

Niet alles meteen

Houd ook in het achterhoofd dat u bij de aankoop nog niet meteen in een compleet afgewerkte en ingerichte woning hoeft in te trekken. Schilderen en behangen kan later. Dat geldt ook voor het gedroomde maatmeubilair, het ophangen van mooie verlichtingsarmaturen of de inrichting van een kantoortje. Had u graag een tweede badkamer gewenst, dan kan die er later ook nog komen. Denken we aan de tuin, dan kan je pas later de volledige tuin afwerken, dat chique terras aanleggen, of de carport voor de wagen plaatsen.

Heeft u vandaag een woning met een slecht EPC (label E of F)? Uiteraard moet u uw wel in regel stellen met de geldende energetische eisen om uw woning naar een label D te renoveren. Deze investeringen zijn dus eerst aan de orde. U doet er ook je maandelijkse energiefactuur goed mee.

U vindt in ons rijkelijk aanbod ongetwijfeld een woning die bij u budget past! Veel succes met Uw zoektocht!