Nieuws

De 10 meest gestelde vastgoedvragen

1. Hoeveel is mijn huis waard?

Wanneer u uw woning wil verkopen, bent u ongetwijfeld razend benieuwd hoeveel deze waard is. Uiteraard wilt u er een zo hoog mogelijke prijs voor krijgen, maar er ‘zomaar’ een prijs op plakken, is geen goed plan. Idealiter start u met een goede, werkelijke waarde. Een aanrader is uw woning los te laten. Een vastgoedmakelaar bekijkt uw woning anders en gaat met objectieve criteria aan de slag om de waarde te schatten: de locatie en staat van de woning en de tuin, de oppervlakte, de indeling en afwerking. Daarnaast houdt hij rekening met de marktsituatie.

2. Hoeveel kost een huis bouwen zonder grond?

De bouwkost van uw woning berekent u aan de hand van het aantal vierkante meter. Alles inclusief bedraagt de kost algauw tussen 1.600 en 2.000 euro per vierkante meter, afhankelijk van de bouwwijze en de gebruikte materialen. Kosten drukt u door compact te bouwen en te besparen op afwerking, of door werken zoals tuinaanleg uit te stellen naar later.

3. Hoeveel notariskosten betalen bij aankoop huis?

U betaalt een ereloon aan het notariskantoor waarop u een beroep doet. Dat wettelijk vastgelegde percentage wordt kleiner naarmate de verkoopprijs oploopt. Naast het ereloon betaalt u kosten die het kantoor aanrekent voor het materiële werk: de fiscale en hypothecaire opzoekingen, de aanvraag van getuigschriften, de overschrijving op het hypotheekkantoor en de nabewerking. U betaalt aan de notaris ook de kosten die hij zelf aan verschillende administraties betaalt om attesten te bekomen. Deze kosten variëren in functie van de complexiteit en de elementen in het dossier. Op het grootste deel van deze administratieve en opzoekingskosten is 21% btw verschuldigd.

4. Welke kosten bij de aankoop van een woning?

Koopt u een woning, dan betaalt u meer dan alleen de prijs van het pand. Ga uit van een 14% aan kosten. De eerste zware last die bij de woningaankoop komt kijken, is de registratiebelasting. Dit tarief is in Vlaanderen niet langer afhankelijk van het kadastraal inkomen van de woning, maar bedraagt normaal 3% voor de aankoop van de enige eigen gezinswoning. In Brussel en Wallonië tellen kopers 12,5% registratierechten neer voor de aankoop van een onroerend goed.Kopers in Wallonië genieten onder bepaalde voorwaarden van een tarief van 6% voor een woning onder ‘klein beschrijf’. Koopt u een ‘nieuwe’ woning, dan betaalt u ook nog 21% btw. Wanneer u een lening aangaat, komen er ook extra kosten bij kijken zoals belastingen, een forfait voor de registratie van bijlagen, recht op geschriften, hypotheekkosten, het ereloon en administratieve kosten en btw. Bovendien moet u als koper ook een brandverzekering aangaan. Koopt u met twee? Dan is het noodzakelijk een schuldsaldoverzekering aan te gaan.

5. Welke attesten bij verkopen woning?

Verschillende attesten zijn nodig om een verkoopadvertentie op te maken en om de verkoopakte rond te krijgen. Ook hier kan een vastgoedmakelaar mee helpen. Zo zijn er het verplichte EPC, het bodemattest en het attest van de elektrische installatie en de mazouttank. Ook moet u stedenbouwkundige informatie, kadastrale perceelsgegevens en informatie over de overstromingsgevoeligheid kunnen overmaken.

6. Hoeveel geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Een woning koopt u niet op één dag. Vooraleer die droomwoning de uwe is, neemt u best uw tijd om uit te zoeken welke woning u voor uw budget kan kopen. Rekenen, afwegen en te rade gaan bij verschillende experten: het hoort er allemaal bij.Een eerste goede raad is een financieel plan op te maken en de betaalbaarheid goed voor ogen te houden. Hoeveel eigen middelen heeft u, hoeveel kan u maandelijks afdragen, staat gezinsuitbreiding op de planning? Het zijn allemaal vragen die je moet meenemen in dat plan. Het komt er dus op neer om voor je zoektocht bij een of meerdere banken te horen wat de mogelijkheden zijn.

7. Hoe verkoop ik mijn huis? 

Wilt u uw woning zelf verkopen zonder makelaar of laat u het aan een notaris of makelaar over? Er zijn verschillende werkwijzen van verkoop mogelijk. Ook een combinatie van een notaris of makelaar, uzelf en de notaris of meerdere makelaars is mogelijk. Vergewis u van een goede overeenkomst, die duidelijkheid schept. Gaat u in zee met een makelaar? Dan zijn er kosten aan verbonden, maar u kan in ruil rekenen op enkele voordelen van de makelaar: zijn marktkennis, een grote klantenportefeuille en een uitgebreid netwerk.

8. Wat moet u doen als u uw huis verkoopt?

Bent u van plan uw huis te verkopen? Dan zijn er wel wat stappen te doorlopen. Een van de vragen is of u uw huis zelf zal verkopen, of toch een beroep zal doen op een makelaar. Verschillende attesten zijn nodig om een verkoopadvertentie op te maken en om de verkoopakte rond te krijgen. Ook hier kan een vastgoedmakelaar mee helpen.Hier hoort ook het bepalen van de verkoopprijs bij. Het is van cruciaal belang om een correcte, objectieve schatting van uw woning te laten maken. Eenmaal in orde, kan de woning op de markt gezet worden. Schenk ruime aandacht aan voldoende publiciteit. Tot slot: besteed aandacht aan hoe uw huis eruitziet. Ruim op, gooi weg en poets!

9. Wie kiest de notaris bij verkoop woning?

U hebt de vrije keuze om een notariskantoor te zoeken. U vindt er sowieso eentje dicht in uw buurt, want er zijn zo’n 1.140 kantoren, verspreid over het hele land. Veel mensen maken een keuze op basis van advies van familie, vrienden of collega’s.

10. Wanneer moet u betalen bij de aankoop van een woning?

Het is niet zo dat u bij een bod al meteen het volledige bedrag op tafel moet leggen. Samen met het compromis betaalt u als koper een waarborg, vaak 10 procent van de aankoopprijs. Dat bedrag staat “geblokkeerd” op een derdenrekening, zodat geen van de partijen hier aan kan. Intussen gaat de notaris allerlei documenten na, zoals sociale, administratieve, kadastrale en fiscale gegevens, om tot een rechtsgeldige verkoop te komen. Na maximum vier maanden kan de notariële akte worden verleden en krijgt u de sleutel overhandigd. Vanaf dat moment betaalt u ook aan de bank af. Meestal volgt op dezelfde dag van de daaropvolgende maand de eerste maandelijkse afbetaling. Koopt u een woning die nog moet worden gebouwd? Dan betaalt u eerst een voorschot en daarna in schijven naarmate de werkzaamheden vorderen.