Nieuws

7 vragen om te stellen tijdens een plaatsbezoek

Heeft u een woning gevonden waarin u geïnteresseerd bent? Dan kunt u een afspraak maken om deze woning te bezichtigen. Niet alleen is het raadzaam om goed rond te kijken, maar u kunt ook enkele vragen paraat hebben die u tijdens het bezoek aan de woning kunt stellen. Maakt u zich geen zorgen: de vastgoedmakelaar zal u altijd volledig op de hoogte brengen over de woning.

 

1. Zijn alle attesten en vergunningen in orde?

Nieuwe wetgeving brengt nieuwe regels met zich mee. De verkoper moet alle attesten, zoals het keuringsattest van elektriciteit, het stedenbouwkundig uittreksel en het bodemattest, kunnen voorleggen. Vraagt u ook meteen naar de vergunningen. Houd hierbij rekening met alle afgegeven vergunningen of aangevraagde meldingen, ook voor een carport of veranda. Als u in de toekomst wilt bijbouwen, kan dit mogelijk beïnvloed worden door de constructie in de tuin.

 

2. Wat zijn de maandelijkse kosten?

Hierbij kijken we vooral naar het aspect van energie. Aan de hand van facturen kunt u perfect inschatten hoeveel u waarschijnlijk zult verbruiken. Mogelijk levert het verplichte EPC meer relevante informatie op. Deze labels variëren van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). U kunt ook meteen vragen welke (isolatie)werken er recentelijk zijn uitgevoerd. Als u een appartement bezoekt, kunt u ook informeren naar extra kosten en gemeenschappelijke kosten zoals syndicuskosten.

 

3. Hoelang en waarom is de woning te koop?

Een woning wordt gemiddeld na 3 à 4 maanden verkocht, vaak zelfs nog sneller. Als er meer tijd is verstreken, kan er mogelijk iets mis zijn. De reden is vaak de niet-marktconforme prijs. Hoe langer de woning te koop staat, hoe groter uw kans om te onderhandelen.

U kunt ook meteen vragen waarom de woning te koop staat. Verkoopt de eigenaar omdat hij naar een nieuw pand wil verhuizen, of is er een dringende reden voor de verkoop? Het is ook belangrijk om te weten of er al een bod is gedaan door een andere koper.

 

4. Wanneer is de woning beschikbaar?

Tussen het ondertekenen van het compromis en de authentieke akte, waarbij de verkoop wordt geregistreerd en u registratierechten betaalt, zitten maximaal vier maanden. Dit betekent niet dat u dan meteen in de woning kunt trekken. Mogelijk wil de eigenaar nog langer in de woning blijven totdat hij naar zijn nieuwe huis kan verhuizen. Zorg er daarom voor dat u op de hoogte bent van de plannen van de verkoper.

 

5. Is er een verborgen gebrek?

Het is moeilijk om verborgen gebreken te ontdekken, en waarschijnlijk zullen maar weinig mensen hier openlijk voor uitkomen. U kunt echter wel vragen of er mogelijke verborgen gebreken zijn, zoals problemen met afvoerleidingen, vochtproblemen, de aanwezigheid van asbest, of een onstabiel dakgebinte.

Nadat u een bod heeft uitgebracht en het compromis heeft ondertekend, kunt u niet meer terug en bent u zelf verantwoordelijk voor het oplossen van eventuele gebreken. Het is dus beter om problemen te voorkomen dan later te moeten genezen. Hopelijk is de verkopende partij eerlijk over de staat van de woning.

 

6. Waar komt de zon op?

Over het algemeen is de locatie van een woning van groot belang, waarbij de oriëntatie zeker een rol speelt. Denkt u maar aan de zon die naar binnen schijnt of de mogelijkheid om op uw terras van de zon te genieten. U kunt de oriëntatie van de woning niet veranderen, dus een terras met zon is zeker een pluspunt.

 

7. De toekomst van de buurt?

Dit is een vraag waar maar weinig vastgoedmakelaars of bewoners het antwoord op weten. U kunt vragen stellen over de buren, nabijgelegen voorzieningen of eigen parkeerplaatsen, wat zeker belangrijk is als u in een stad woont. Als u in een gemeente gaat wonen waar nog volop wordt bijgebouwd, kunt u informeren of er nog veel kavels beschikbaar zijn en of er mogelijke bouwplannen zijn. Het is goed om deze plannen van tevoren te kennen.

 

Als u wordt rondgeleid door een vastgoedmakelaar van CENTURY 21, krijgt u antwoord op al uw vragen. Neem gerust een kijkje in ons aanbod en vind uw droomwoning.