Nieuws

Dit type beglazing scoort het best!

Even rekenen: per 1 m2 enkel glas dat u vervangt door hoogrendementsglas, bespaart u ieder jaar ongeveer 25 liter stookolie of 23 m3 aardgas. Heel wat ramen moeten nog vervangen worden om zo meer energie te besparen. Daarom hoeft u niet altijd het volledige buitenschrijnwerk te vervangen. Mogelijk volstaat de vervanging van de beglazing.

Weet u niet goed welk type uw huidige beglazing is? Ga dan de U-waarde van de beglazing na. Deze staat soms vermeld in de afstandshouder. Mogelijk staat ook het jaartal van de plaatsing vermeld. Zo kunt u nagaan om welke generatie van glas het gaat.

Ga voor hoogrendementsglas
Dubbel glas is in Vlaanderen verplicht sinds 2020. Uiteraard bestaat er nog beter presterende beglazing. Maar waar zit het verschil met de verschillende soorten?

Dubbel glas bestaat uit twee glasbladen met een luchtlaag. Het isoleert veelbeterdan enkel glas, maar minder goed dan hoogrendementsglas dat met een coating de warmte binnenhoudt.

Hoogrendementsglas – 1,1 of 1,0-glas – wordt gevuld met een edelgas (argon of krypton) dat zorgt voor een veel betere isolatiewaarde. Wie geen volledig geïsoleerde woning heeft, kan best voor hoogrendementsbeglazing kiezen.

Drievoudige beglazing bestaat uit drie glasplaten en isoleert thermisch nog beter. Dit type beglazing wordt toegepast in erg energiezuinige woningen en komt dus vandaag ook vaker voor.

Weet dat dubbele beglazing vandaag ook beter isoleert dan de standaard hoogrendementsbeglazing. Dat kan doordat de Ug-waarde (de waarde van het glas) naar beneden wordt gehaald door een extra coating aan te brengen.

Types beglazing
Wanneer u dan toch de beglazing vervangt, bekijkt u best ook de verschillende types die u een bepaald comfort kunnen bieden. Glas dient namelijk niet alleen om warmte binnen en koude buiten te houden. Denk aan het zonwerende karakter, extra beveiliging of zelfreiniging.

Zonwerende beglazing doet u tijdens alle seizoenen van het zonlicht genieten. Dit is ideaal bij grote glaspartijen die op het zuiden gericht zijn. Zo’n beglazing beperkt de kosten voor koeling of zonwering.

Veiligheidsbeglazing is doeltreffend tegen inbrekers. Het zorgt ervoor dat bij breuk het glas niet in scherven naar beneden valt.

Akoestische beglazing houdt dankzij het glas met verschillende diktes of dankzij de dempingsfolie de geluiden van de straat tegen. Of het vermijdt geluidsoverlast wanneer u aan een drukke spoor- of snelweg woont. Het kan tot vier keer meer lawaai buiten houden dan dubbel glas.

Zelfreinigend glas houdt uw glas langer proper, zodat u niet constant ramen moet wassen.

Via decoratieve beglazing kan u uw glas personaliseren. U voegt dan een motief toe of kiest voor figuurglas of geëtst glas dat de privacy ook garandeert.

Premie beglazing
Vanaf 1 juli kan u geen premie voor beglazing meer aanvragen bij Fluvius. Sinds 1 oktober is de premie aan te vragen via mijnverbouwpremie.be. Voor het plaatsen van hoogrendementsglas krijgt u 16 euro/m2.

Geen dubbel glas in 2023?
Wie in 2023 nog over een woning met enkel glas beschikt, loopt het risico op maximum 15 strafpunten, wat aanleiding kan geven tot het ongeschikt verklaren van de woning. U brengt dan ook best de woning in orde. Heeft u renovatieplannen? Bekijk via www.energiesparen.be/energiewinst hoeveel u bespaart per vierkante meter voor de vervanging van enkel glas of de eerste generatie dubbel glas.