Nieuws

De verkoop van woningen zit terug in de lift!

 

Schaarste
Het fenomeen van schaarste blijft een belangrijke factor die ervoor zorgt dat er nauwelijks sprake is van prijsdalingen. De vraag naar woningen overstijgt nog steeds ruimschoots het aanbod. Deze situatie houdt de vastgoedprijzen hoog, ondanks de recente stijgingen in hypotheekrente en inflatie. Bovendien hebben sommige potentiële kopers meer financiële middelen tot hun beschikking, mede dankzij stijgende lonen.

 
Het aantal verkochte woningen blijft stijgen
Opvallend is ook dat ondanks de hogere prijzen, het aantal verkochte woningen blijft stijgen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn heel wat woningen en appartementen van eigenaar gewisseld, men spreekt zelfs van een stijging van ruim 6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze trend wijst op een groeiend vertrouwen en activiteit op de vastgoedmarkt. Dus misschien is dit wel hét moment om ook uw eigendom te verkopen …

 
Recente geschiedenis van de vastgoedmarkt
Het is belangrijk om de recente geschiedenis van de vastgoedmarkt te begrijpen om de huidige ontwikkelingen in de juiste context te kunnen plaatsen. Na een periode van recordhoogten in de verkoop in de zomer van 2022, daalde de vraag bijna een jaar lang geleidelijk. Deze daling van het aantal actieve kopers werd veroorzaakt door de snel stijgende hypotheekrente, waardoor kopers minder konden lenen voor een woning. Ondertussen lijkt zowel de inflatie als de hypotheekrente gestabiliseerd, én stijgt het aantal woningzoekers terug reeds geleidelijk naar een normale situatie.

 
Vastgoed blijft een betrouwbare investering
De vastgoedmarkt blijft een veilige haven in een wereld van financiële volatiliteit. Met recente cijfers die een consistente stijging in huizenprijzen aantonen, blijft vastgoed een investering met zekerheid op rendement. Deze trend benadrukt dat vastgoed kopen nog steeds inherent is aan onze Vlaamse cultuur, waarbij het bezit van een eigen woning wordt gezien als een solide investering voor de toekomst.

 Uw huis verkopen? Wij helpen u graag!
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, persoonlijk advies of een gratis en vrijblijvende schatting van uw eigendom.