Nieuws

5 tips voor een duurzame woning

1. Isoleer goed

Gemiddeld gaat 26% van de warmte in een woning verloren via de muren, 26% via het dak en 15% via de vloer. Een goede isolatie is nodig om de warmte binnen te houden, maar ook om tijdens de zomer te koelen. Het dak, de buitenmuren en de (kelder)vloer moeten grondig worden geïsoleerd (10 tot 15 cm afhankelijk van het materiaal) en winddicht afgewerkt.

Voorzie ramen van hoogrendementsglas en neem buitendeuren en garagepoorten onder de loep. Het komt erop neer om de hele gebouwschil aan te pakken voor een optimaal duurzaam resultaat.

Tip: de premie voor dakisolatie is trouwens verhoogd van 4 naar 8 euro per m2 voor eindfacturen in 2022. Ook interessant is de vereenvoudigde Mijn VerbouwPremie. Deze premie voegt de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de meeste energiepremies van Fluvius samen. Met een gebruiksvriendelijke simulator kan je renovatieplannen beter inschatten en krijg je een beter inzicht op de premies. (link: www.mijnverbouwpremie.be)

2. Verwarmen op lage temperatuur

Een klassieke verwarmingsketel verwarmt het water op 60-70°C en pompt dat naar de radiatoren, die de kamers op de gewenste temperatuur brengen. In een goed geïsoleerd huis krijg je al met water van 35°C tot 55°C dezelfde aangename kamertemperatuur. Verwarmen op lage temperatuur is zuinig en geeft een grote energiewinst. De verwarmingselementen moeten ook bij lage temperatuur veel warmte kunnen afgeven. Daarom wordt met vloerverwarming, aangepaste radiatoren, ventilo-convectoren of muurverwarming gewerkt. Eens je op lage temperatuur kan verwarmen, kom je in aanmerking voor verschillende energiebronnen en technieken, zoals een warmtepomp.

In woningen met accumulatieverwarming of waar geen centrale verwarming is, kan een lucht-luchtwarmtepomp een interessante optie zijn.Ook geothermische warmtepompen, die de hoogste efficiëntie bieden, worden steeds vaker gebruikt. Eveneens een optie is de warmtepompboiler, die je sanitair water verwarmt door tot drie vierde energie te onttrekken aan de lucht rondom. Doordat hij zo weinig stroom nodig heeft —die je dan nog kan opwekken met je zonnepanelen —, is een warmtepompboiler een heel slimme keuze voor elk type huishouden. Zo kan je je sanitair water tot 75% goedkoper verwarmen. Voor deze investering word je beloond met een premie van minimum 900 euro (in Vlaanderen), die je dus niet krijgt voor een klassieke boiler op gas, stookolie of elektriciteit.

3. Produceer zelf je stroom

Je kan zelf ook stroom produceren met fotovoltaïsche zonnepanelen. Die installeer je op een voldoende sterk plat of hellend dak, idealiter op het zuiden gericht met een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden. Om het maximumrendement uit zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk van de stroom gebruikt op het ogenblik dat de zonnepanelen deze produceren. Nieuwe zonnepanelen maken sowieso geen gebruik van het principe van de terugdraaiende teller. De nog tot eind 2024 geldende premie bedraagt dit jaar maximum 750 euro.

Heel wat eigenaars van zonnepanelen kopen of leasen een thuisbatterij. Zo kunnen ze stroom die ze niet meteen zelf gebruiken, opslaan in een thuisbatterij voor een later tijdstip. Er is ook een premie voor een thuisbatterij. 

4. Bespaar dagelijks

Besparen hoeft niet altijd veel geld te kosten. Wel soms een verandering van gewoontes, een beetje tijd of een kleine moeite.

Wordt het al snel te warm? Kies voor zonwering.
Zolang het buiten warmer is dan binnen, houd je rolluiken, ramen en gordijnen best dicht.
Zet als het afkoelt zoveel mogelijk ramen en deuren open.
Gebruik de airco zo weinig mogelijk.
Je kan het elektriciteitsverbruik van (af)wasmachines verminderen door ze op het warmwatercircuit aan te sluiten.
Voor een droogkast kies je voor een droogkast op basis van een warmtepomp.
Hoe kleiner de koelkast en diepvriezer, hoe minder verbruik. Zijn je huishoudtoestellen aan vervanging toe? Kijk dan uitermate naar het energielabel. Een apparaat met een A-label is in zijn klasse het energiezuinigst, het G-label net niet.


5. Analyseer je verbruik

Met de digitale meter die nu overal geplaatst wordt ter vervanging van de analoge meter, kan je ook veel beter zien wanneer en hoeveel elektriciteit je verbruikt. Je kan dit via mijn.fluvius.be per kwartier opvragen voor elektriciteit en per uur voor aardgas. Zo kan je ook beter zien wat je grootverbruikers zijn en wanneer je onverwacht toch veel stroom verbruikt. Ook je sluipverbruikers kan je zo beter inschatten.

Nuttig om te weten: sinds begin 2023 gelden er strengere normen rond energiezuinig bouwen en renoveren. Het aandeel hernieuwbare energie stijgt. Momenteel bedraagt die minimumhoeveelheid 15 kWh/m2. Dat aandeel stijgt voor nieuwbouwwoningen naar minstens 25 kWh/m2 en voor ingrijpende energetische renovaties naar 20 kWh/m2. Heb je een bestaande woning of appartement aangekocht met een label E of F? Dan ben je vanaf 1 januari 2023 verplicht om de woning binnen de vijf jaar energievriendelijk te renoveren tot minimum een label D.