Nieuws

EPC, wat moet je daar ook alweer mee?

 

EPC is de afkorting voor ‘energieprestatiecoëfficiënt’. Dit is een attest dat een schatting weergeeft van het energieverbruik van uw woning of appartement. Zo kunt u makkelijk zien hoe energiezuinig uw eigendom en dat van anderen is. Een erkend en gecertificeerd energiedeskundige type A maakt het attest op en dit is geldig gedurende 10 jaar (in Vlaanderen).

Het EPC is verplicht bij verkoop en verhuur van woningen, appartementen, studio’s etc. Vanaf 1 januari 2022 zullen ook grote appartementsgebouwen (met minstens 15 wooneenheden) een EPC nodig hebben voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw, wat in dit geval losstaat van verkoop en verhuur. Het EPC voor de gemeenschappelijke delen is niet verplicht, maar zonder dit EPC wordt er geen private EPC opgemaakt. Toch belangrijk als je een wooneigendom wilt verkopen of verhuren om even te weten.

Eind 2021 komt er een nieuwe regeling omtrent verkoop van eigendom. Dit houdt in dat alle EPC’s (voor verkoop, niet voor verhuur) die ouder zijn dan 2019, NIET meer geldig zijn. Hebt u een EPC dat is opgesteld in 2018 met een geldigheidsdatum tot 2028, is dit dus niet meer wettelijk! U zult dan een nieuw EPC voor verkoop aan moeten vragen om wettelijk in orde te zijn vanaf 1 januari 2022.

Een EPC attest is over het algemeen verplicht. Voor uitzonderingen en extra informatie kunt u hier terecht.

Benieuwd naar het EPC dat u nodig heeft? Bekijk zeker eens de website ‘energiesparen.be’ maar u mag ons natuurlijk ook altijd contacteren. Wij staan u met plezier te woord op 014 48 12 21 (7/7 van 9 uur tot 21 uur) of spring eens binnen in één van onze kantoren (Mol & Oud-Turnhout).