Nieuws

Nu een huis kopen of beter wachten?

 

Voor het eerst in jaren lijkt de vastgoedmarkt af te koelen. Tegelijk pieken de prijzen van bouwmaterialen. Is het dan niet beter om te wachten met kopen tot alles opnieuw wat goedkoper wordt? Experts menen van niet.
Wie wacht met kopen, dreigt zich twee keer in de eigen voet te schieten.

De huizenprijzen in ons land bleven jarenlang onverstoord stijgen. Tot het Russische leger eind februari plots Oekraïne binnenviel en kandidaat-kopers begonnen te twijfelen. Wat zich in maart meteen vertaalde in een trendbreuk. Niet alleen het aantal vastgoedtransacties daalde in Vlaanderen voor het eerst sinds lang (-3,5 procent), de huizenprijzen stegen steeds minder snel en botsten in sommige regio’s zelfs tegen een plafond. Als we de inflatie meerekenen, dalen de prijzen voor appartementen inmiddels in alle Vlaamse provincies.

Dat zal kandidaat-kopers ongetwijfeld nog harder doen nadenken. Brandstof, energie, voeding … Alles wordt duurder. Kandidaat-kopers stellen zich niet alleen vragen over hun aankoopbudget, maar ook over de omvang van hun renovatiebudget. Want niet alleen de inflatie, ook de rente stijgt. Lenen bij de bank wordt een stuk duurder dan een jaar geleden. Zelfs bouw- en isolatiematerialen zijn inmiddels erg schaars en dus peperduur geworden. Is het dan niet verstandiger om te wachten tot de vastgoedprijzen in Vlaanderen écht beginnen te zakken en alles opnieuw wat goedkoper wordt?

 

RENTE ZAL NOG STIJGEN

Het antwoord op die vraag is grotendeels negatief. De rente voor een vast woonkrediet op 20 jaar is volgens de rentebarometer van de Immotheker in één jaar gestegen van 1,20 naar 2,24 procent. Dat weegt op het aankoopbudget. Wie nog langer wacht, riskeert straks een nog hogere rente te betalen. De kans dat de hypotheekrente op de korte termijn zakt, is namelijk heel klein. Door de toenemende kerninflatie en de krappe arbeidsmarkt zijn de centrale banken van verschillende landen al gestart met renteverhogingen. Die trend zal zich wellicht alleen maar doorzetten, ook in de eurozone. Al betekent dat niet dat de rente even snel zal stijgen als de voorbije maanden.

[...]

 
TWEEDELING OP DE BELGISCHE MARKT

Wie dus wacht met kopen, dreigt zich twee keer in de eigen voet te schieten. Er moet meer betaald worden aan de bank en de woningprijzen dalen nog niet meteen. Hoogstens komt er een adempauze in de lange spurt naar boven. Bovendien is de hoge inflatie voor kandidaat-kopers eerder een voordeel dan een nadeel. “Door de hoge inflatie is de reële rente sterk negatief, wat het vandaag aantrekkelijk maakt om te lenen”, merkt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, op. “En door de automatische loonindexering wordt een lening bij de bank afbetalen almaar makkelijker: het vergt een steeds kleiner deel van je loon.”

Conclusie: wachten met de aankoop van een huis of appartement is niet nodig, ook al zijn de huizenprijzen vandaag structureel hoog. Wel ziet Vanden Houte [...] door de structureel hoge energiekosten op termijn een duidelijke tweedeling op de Belgische vastgoedmarkt ontstaan. Enerzijds zijn er de goed geïsoleerde huizen en appartementen die goed in de markt liggen en waarnaar zeer veel vraag is, anderzijds zijn er de slecht geïsoleerde en verouderde woningen waarvoor er steeds minder belangstelling is. Gezien de dure renovatiekosten zal vooral die vastgoedcategorie wellicht de vraagprijs wat moeten temperen.

 


Confederatie van immobiliënberoepen Vlaanderen vzw. (2022, 29 april). Nu een huis kopen of beter wachten? Vastgoedflitsen, 43(1888), 3.