Nieuws

Een renovatiewoning of een nieuwbouw?

 

Om te kiezen tussen een nieuwbouw of een renovatieproject, zijn er verschillende elementen die u tegen elkaar moet afwegen. We nemen er hier drie onder de loep: de aankoopprijs, het extra werk en het belang van de inrichting.

 

De aankoopprijs

Eén van de belangrijkste factoren die de keuze tussen nieuwbouw of renovatie beïnvloeden is de aankoopprijs. 

 

Nieuwbouw

Bij een nieuwbouw ligt de aankoopprijs ongeveer 25% hoger dan een op te knappen huis met gelijke oppervlakte. De bijkomende kosten bedragen tot 20% van de aankoopprijs + het honorarium van de notaris. U heeft misschien al meegekregen dat de notariskosten sinds dit jaar wat zijn verlaagd. Wenst u hierover meer info? Door op deze link te klikken, komt u bij het nieuwsartikel terecht.

 

Renovatie

Wat de aankoopprijs betreft bij renovatie, komt u vaak rond 25% goedkoper uit dan een op te knappen huis met een gelijke oppervlakte. U betaalt daarbij aan bijkomende kosten ongeveer 10% van de aankoopprijs + het honorarium van de notaris.

 

EXtra werk

De aankoop van een oud huis is goedkoper dan die van een nieuwbouw, maar u moet natuurlijk ook nog rekening houden met de renovaties die een dergelijke pand vereisen. Bent u zelf geen handige Harry? Dan is de kans groot dat u, afhankelijk van de aard van de werken, volgende kosten moet incalculeren:

  1. Oppervlakkige werken
    Schilderen, behangen, aanbrengen van een nieuwe vloerbedekking … zijn renovaties die vrij snel kunnen ingepland worden en die geen grote hap uit het budget nemen. U rekent hiervoor best op € 300/m².
  2. Grondige renovaties
    Aan uitgebreide werken hangt natuurlijk een hoger prijskaartje. Loodgieterij, elektriciteit, dakbedekkingen … zijn elementen die vrij veel kosten. Reken bijvoorbeeld voor de afbraak en opbouw van een muur op € 500/m².

Renovaties kosten niet alleen geld, ze zorgen er vaak ook voor dat u een bepaalde tijd niet in uw huis kan wonen. Als opdrachtgever moet u er ook voor zorgen dat alle stedenbouwkundige vergunningen nageleefd worden en bent u verantwoordelijk voor de coördinatie van de werken. Vergeet ook niet dat, als u een appartement wilt renoveren, u voor bepaalde ingrepen de toestemming van de mede-eigenaars nodig heeft.

 

Inrichting

Hoe mooi en stijlvol nieuwbouwwoningen ook zijn, vaak hebben ze niet de charme van een oud huis. Renovatiewerken zijn duur en nemen veel tijd in beslag, maar ze zorgen er wel voor dat uw woning helemaal aan uw wensen aangepast is. Voor u kiest tussen nieuwbouw en renovatie, staat u dus ook best even stil bij het belang van de inrichting en de sfeer van uw woning.

 

ENERGIEZUINIG

Naast bovenstaande redenen is het energiezuinige aspect van uw woning steeds belangrijker. Nieuwbouwwoningen zijn vandaag streng gereguleerd wat betreft ecologische keuzes in materialen en de duurzaamheid. De kracht van een nieuwbouwproject is dat dankzij de huidige wetgeving uw toekomstige eigendom steeds energiezuiniger is wat een groot verschil maakt in uw gas- en elektriciteitsrekening. 

 

Bent u benieuwd naar onze energiezuinige nieuwbouwprojecten? Neem dan zeker eens een kijkje bij project "Neerhof"